Terwijl ik aan het rommelen was tussen mijn papieren, vond ik nog iets terug van mijn studies in de psychologie van 1977 -1979. Ik vond het een goed onderwerp voor deze blog. Ik zal hier wat definities geven van wat ik geleerd heb en aangevuld met wat ik op het internet hierover vond. Psychologie interesseert me heel erg, Vergeleken met wat ik geleerd had toen, is er op die tussentijdse jaren veel veranderd. Psychologie evolueert constant, er worden steeds nieuwe zaken gevonden i.v.m. het menselijk brein. We zijn er nog niet om alles te doorgronden.
We leven in een ongezonde tijd met te veel tegenstrijdige berichten. Mensen worden onzekerder en beginnen hun gedrag te veranderen. Iedereen begint aan een zekere vorm van een stoornis te lijden. Daarom hieronder wat meer uitleg wat een gezonde psyche is en om veranderingen te leren herkennen, in je omgeving, alsook in je eigen persoon.
Een gezond psychologisch en psychiatrisch patroon verwijst naar een staat van mentaal welzijn en functioneren die binnen het normale bereik van menselijke ervaringen valt. Het wordt gekenmerkt door emotionele stabiliteit, effectieve copingstrategieën⑴, een gebalanceerde perceptie van de realiteit en het vermogen om bevredigende relaties te onderhouden en levensdoelen na te streven. Hier zijn enkele belangrijke componenten van een gezond psychologisch en psychiatrisch patroon:
Personen met een gezond psychologisch patroon ervaren een scala aan emoties, maar kunnen deze effectief beheren. Ze worden niet overweldigd door negatieve emoties zoals angst, depressie of woede, en ze kunnen positieve emoties zoals vreugde en liefde ervaren.
Gezonde individuen hebben een goed begrip van hun eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Ze kunnen reflecteren op hun ervaringen en hebben inzicht in hun eigen motivaties en waarden.
Ze hebben een accurate perceptie van de realiteit en zijn niet vatbaar voor waanideeën of hallucinaties. Ze kunnen onderscheid maken tussen hun gedachten, gevoelens en externe gebeurtenissen.
Gezonde individuen beschikken over aanpassingsvermogen om stress, tegenspoed en levensuitdagingen aan te pakken. Ze grijpen niet als eerste naar schadelijke gedragingen of middelenmisbruik als primaire copingmechanismen.
Ze kunnen positieve relaties met anderen aangaan en behouden. Ze zijn in staat tot empathie, communicatie en het oplossen van conflicten op een constructieve manier.
Een gezond psychologisch en psychiatrisch patroon stelt individuen in staat om effectief te functioneren in hun dagelijkse leven, inclusief het nakomen van werk-, familie- en sociale verantwoordelijkheden.
Ze tonen veerkracht in het licht van tegenslagen en kunnen zich herstellen van moeilijke situaties. Ze blijven niet vastzitten in een toestand van nood of hulpeloosheid.
Gezonde individuen hebben over het algemeen een positief zelfbeeld en een gevoel van eigenwaarde. Ze bekritiseren zichzelf niet buitensporig en hebben geen onrealistische zelfevaluaties.
Ze handhaven een gebalanceerde en gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap, voeding, lichaamsbeweging en vrijetijdsactiviteiten die hun welzijn bevorderen.
Het herkennen van psychologische en psychiatrische stoornissen kan uitdagend zijn, omdat ze vaak complexe patronen van gedachten, emoties en gedrag omvatten. Er zijn echter enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een psychische stoornis. Het is belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van deze tekenen niet noodzakelijk een diagnose bevestigt, maar ze kunnen indicatoren zijn dat professionele evaluatie en beoordeling gerechtvaardigd zijn. Hier zijn enkele manieren om psychologische en psychiatrische stoornissen te herkennen:
Houd rekening met significante veranderingen in het gedrag, de persoonlijkheid of het dagelijks functioneren van een persoon. Dit kan veranderingen in eet- of slaapgewoonten, terugtrekking uit sociale activiteiten of plotselinge stemmingswisselingen omvatten.
Het ervaren van langdurige en intense emoties zoals verdriet, angst, woede of prikkelbaarheid die aanzienlijk interfereren met het dagelijks leven kan wijzen op een stoornis.
Let op cognitieve veranderingen zoals verminderde concentratie, geheugenproblemen, verwardheid of verwarde gedachten, aangezien deze geassocieerd kunnen worden met verschillende stoornissen.
Sommige psychische stoornissen kunnen zich manifesteren met lichamelijke symptomen zoals onverklaarbare pijnen, hoofdpijn of veranderingen in eetlust.
Personen met psychiatrische stoornissen kunnen zich isoleren van vrienden en familie of problemen hebben met het onderhouden van relaties en sociale interacties.
Een toename van het gebruik of misbruik van stoffen (alcohol, drugs, voorgeschreven medicijnen) kan soms wijzen op een onderliggend psychisch gezondheidsprobleem.
Slapeloosheid, hypersomnie (overmatige slaap) of onregelmatige slaappatronen kunnen indicatief zijn voor bepaalde psychische stoornissen, waaronder depressie en angst.
Sommige psychische stoornissen kunnen leiden tot lichamelijke symptomen zonder duidelijke medische oorzaak, zoals maagpijn of pijn op de borst.
Een afname in school- of werkprestaties die niet aan externe factoren kan worden toegeschreven, kan een teken zijn van een psychisch gezondheidsprobleem.
Betrokkenheid bij risicovol gedrag, zelfbeschadiging of gedachten over zelfbeschadiging of zelfmoord moeten zeer serieus worden genomen en vereisen onmiddellijke professionele interventie.
Significante veranderingen in persoonlijkheidseigenschappen, zoals extreme paranoia, overmatige angst of loskoppeling van de realiteit, kunnen duiden op ernstige psychiatrische stoornissen.
Een familiegeschiedenis van psychische aandoeningen kan het risico op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis verhogen, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de medische geschiedenis van de familie.
De duur en ernst van de symptomen zijn van belang. Als symptomen langdurig aanhouden en interfereren met het dagelijks leven, is het waarschijnlijker dat er sprake is van een psychische aandoening.
Als u zelf of iemand die u kent deze tekenen en symptomen ervaart, is het cruciaal om professionele hulp te zoeken. Geestelijke gezondheidsprofessionals, zoals psychologen, psychiaters en therapeuten, kunnen beoordelingen uitvoeren, indien nodig een diagnose stellen en geschikte behandelingsopties aanbevelen, zoals therapie, medicatie, levensstijlveranderingen of een combinatie hiervan.
Het is essentieel om te erkennen dat geestelijke gezondheid zich op een continuüm bevindt en dat wat als gezond wordt beschouwd, kan variëren van persoon tot persoon en van cultuur tot cultuur. Bovendien kunnen psychologische en psychiatrische patronen in de loop van de tijd veranderen als reactie op levensomstandigheden en ervaringen. Het zoeken van begeleiding van een professionele hulpverlener kan individuen helpen hun geestelijk welzijn te begrijpen en te verbeteren als ze worstelen met een van deze gebieden.
Zelfs individuen met een gezond psychologisch patroon kunnen uitdagingen tegenkomen of tijdelijke stress ervaren. Belangrijk is dat ze bereid zijn professionele hulp te zoeken wanneer dat nodig is en niet aarzelen om ondersteuning te vragen.
⑴Copingstrategieën
Alles wat we met ons verstand of met de emotie doen om met een probleem of stress om te gaan, of wat we doen om die problemen te willen omzeilen, heet een copingstrategie of coping mechanisme.
Chris de professor
Geen opmerkingen:
Een reactie posten