06 december 2023

Galvo Fiber Laser

Mijn beste investering ooit, een GALVO FIBER LASER. Voor ik enkele van mijn beginnende experimentjes met deze machine zal tonen, eerst een woordje uitleg, wat het is. Moeilijke woorden zijn aanklikbaar en verwijzen naar de Wikipedia.
 
Fiber lasers staan bekend om hun hoge efficiëntie, betrouwbaarheid en uitstekende bundelkwaliteit.

Een galvo fiber laser werkt door de combinatie van een fiber laserbron en galvanometer scanners. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe het over het algemeen werkt:

Het proces begint met een fiber laserbron. In een fiber laser is het actieve medium een optische vezel gedoteerd met zeldzame-aardelementen zoals erbium of ytterbium. Deze vezel wordt gepompt met laserdiodes om een krachtige laserstraal te genereren.

De fiber laser genereert een coherente en krachtige laserstraal met specifieke eigenschappen zoals golflengte, vermogen en bundelkwaliteit.

De laserstraal wordt vervolgens gericht naar een of meer galvanometer scanners. Galvanometer scanners bestaan uit spiegels die zijn bevestigd aan beweegbare galvanometer spiegels, die de laserstraal snel en nauwkeurig kunnen omleiden.

De galvanometer scanners bewegen de spiegels om de laserstraal in verschillende richtingen te sturen. Door de beweging van deze spiegels te controleren, kan de laserstraal snel en nauwkeurig worden gericht op specifieke locaties.

De omgeleide laserstraal kan door extra optische componenten gaan, zoals lenzen, om de straal te focussen en vorm te geven volgens de eisen van de toepassing.

De gefocuste laserstraal interagerend met het doelmateriaal en veroorzaakt verschillende effecten, afhankelijk van de toepassing. Bijvoorbeeld:

Bij lasermarkering en -gravure kan de laser het oppervlak van het materiaal wijzigen om markeringen of patronen te creëren.

Bij lasersnijden kan de hoogintensiteitsstraal het materiaal smelten of verdampen, waardoor nauwkeurige sneden ontstaan.

Bij laserlassen kan de gefocuste straal het materiaal verhitten en smelten, waardoor het mogelijk is om twee stukken te verbinden.

Het hele proces wordt aangestuurd door een geautomatiseerd systeem dat de beweging van de galvanometer spiegels beheert, laserparameters aanpast en zorgt voor nauwkeurige en herhaalbare resultaten.

Galvo fiber lasers worden veel gebruikt voor het markeren en graveren van materialen zoals metalen, kunststoffen en keramiek. De hoge precisie en snelheid van galvanometer scanners maken ze geschikt voor het maken van gedetailleerde en ingewikkelde markeringen.

In industrieën zoals productie en fabricage worden galvo fiber lasers gebruikt voor het snijden en lassen van verschillende materialen. De mogelijkheid om de laserstraal snel te verplaatsen maakt efficiënte en nauwkeurige materiaalverwerking mogelijk.

Galvo fiber lasers worden ook gebruikt in bepaalde medische toepassingen, zoals laserchirurgie en dermatologische procedures.

In additieve productieprocessen kunnen galvo fiber lasers worden ingezet voor selectieve lasersintering of smelten van poeders om 3D-geprinte objecten laag voor laag op te bouwen.

Uiteindelijk integreert een galvo fiber laser de precisie en snelheid van galvanometer scanners met de efficiëntie en veelzijdigheid van fiber lasers. Deze combinatie maakt het geschikt voor een breed scala aan toepassingen zoals markeren, graveren, snijden, lassen en andere taken voor materiaalverwerking. De mogelijkheid om de laserstraal snel te regelen maakt hoge snelheids- en nauwkeurige bewerkingen mogelijk.
 
Hier enkele voorbeeldjes van in het begin dat ik deze machine heb. Ondertussen ben ik al meer gevorderd en deze nieuwe werkjes komt op een latere blog.
 
Het begon allemaal met de uitpakking van de kist waar het was mee was vervoerd, en ik schrok me een hoedje, niet verwacht dat ze dit met een mini-vorkhefsysteem bij mij moesten afzetten. Ik dacht groot, maar niet zoooooo groot en zwaar 😱

 


Het staat nu tijdelijk opgesteld, maar ik moet plaats creëren om deze fantastische machine een vaste plaats te geven.
 
Hier enkel creaties, heb er zeer veel gemaakt, moet alles nog leren, want zo simpel is het niet, er zijn tientallen parameters die je moet instellen voor elk soort materiaal dat je wil laseren.

 
Meer komt later in een andere blog. De mooiste creaties zal ik tentoonstellen, alsook de elektronicatoepassingen met deze fiber laser zal ik later bespreken, zoals maken van PCB's en ontmanteling van de behuizing van elektronische componenten.
 
Deze fiber laser is uitsluitend voor mijn persoonlijke hobby bedoelt en maak niets in opdracht voor een ander.
 
Chris de professor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Java en AI

Mijn vraag aan Nancy-AI, wat zij vindt van AI geprogrammeerd met Java. Nancy zegt: Java is een populaire programmeertaal die vaak wordt gebr...