22 oktober 2023

X - Experiment

Op X, het voormalige Twitter, heb ik een experiment gedaan in het mom van een bestaand psychologisch onderzoek. Dit onderzoek bestaat (nog) niet, maar de meeste tweeps, zoals de gebruikers genoemd worden, zijn goedgelovig.

Dit kwam tot stand nadat ik grondig de tweets had geanalyseerd. Mensen reageren snel op een onderwerp, zelfs al kennen ze er niets van. Als het onderwerp een bijlage bevat, zoals een verwijzing naar een artikel of een filmpje, wordt dit vaak niet bekeken. Door dit krijg je gekleurde antwoorden op het bericht, want velen reageren dan met niets ter zake antwoorden, omdat ze het complete verhaal niet kennen. Dat leidt soms tot hilarische toestanden, maar ook tot misverstanden die schadelijk kunnen zijn en het verhaal verkrachten.

Daarom heb ik een experiment verzonnen om reacties te kunnen verzamelen en aan te tonen hoe goedgelovig de mensen zijn en meelopen met de meute. Diegenen die meededen zijn allemaal fout. Er was geen goed antwoord. 

Mijn vraag was: Kies voor JA of NEE, zonder dat je de context krijgt.

Op 2 dagen tijd hebben 82 personen gekozen. Maar wat ze deden was fout. Er was geen context gegeven, dus wisten ze niet over wat het ging. Ze hebben lukraak meegedaan. Het goede zou geweest zijn voor ze het één of het ander aanklikte, dat ze eerst vragen zouden stellen, om toch een context te kunnen krijgen, niemand heeft dit gedaan.

Dit toont aan dat de mensen gewoon meelopen met de stroom zonder goed na te denken. Net als bij de verkiezingen, stemmen de mensen op een partij, waarvan ze niet weten of die partij goed of slecht is, ze gaan af op wat ze horen, maar niet op eigen onderzoek of ze een juiste keuze zouden maken. Het is al vaak gebleken, dat wat de partijen beloven, niet overeen komen met wat ze gaan doen. Een eigen onderzoek is aan te raden, zoals wat ze in het verleden al gedaan hebben.

De mensen moeten leren alles in vraag te stellen, wat een ander hen opdringt is niet altijd de juiste keuze. Denk zelfstandig, want stemmen op de verkeerde partijen kunnen gevolgen hebben voor je familie, vrienden of eigen toekomst.

Naar de verkiezingen toe, wordt naar elkaar met afval gegooid, ze vertellen je dat zij de enige juiste keuze zijn. Ze proberen zieltjes te winnen voor hun postjes en hun portefeuille, maar weinig in het belang van wat jij wilt dat die partijen voor jouw zullen betekenen.

Daarom, nooit goedgelovig zijn, doe je eigen onderzoek. Is er een partij waarvan je denkt dat zij het beste zijn op basis van wat je hoort, dan ben je verkeerd bezig.

Niet alleen in de politiek gebeurt dit te vaak, maar ook in het dagelijks leven. We worden overspoeld door reclame, alles rozengeur en maneschijn. Geloof ze niet, denk na en doe onderzoek voor je een product koopt. Dit vermijdt later frustraties en zorgen.

Zoals jullie weten zit ik in de elektronica en zal een voorbeeld aanhalen i.v.m. televisies. Tegenwoordig is alles wat de klok slaat, te maken met OLED schermen, prachtige kleuren, mooi contrast en zwart. Maar de negatieve zaken over OLED worden er niet bij vermeld. Zoals, grote kans op inbranden, hogere energiekosten, al zegt het label anders. Je mag die televisie niet van het netstroom halen, want de OLED moet automatisch om zoveel tijd ververst worden. Haal je het toch van het stroomnet, dan zal de OLED televisie sneller stuk gaan. Ook worden alsmaar grotere schermen aanbevolen en de mensen luisteren naar de verkopers. Ze zouden meer het bioscoopgevoel geven. Thuis is geen bioscoop, een te grote televisie geeft meer licht en kan in je woonkamer voor reflecties zorgen waarvan je op den duur met hoofdpijn zit. Alsook een veel hoger verbruik.

Ik kan nog zoveel vertellen, maar sommige klagen dat mijn blogs veel te lang zijn, dus stop ik hier.

De moraal van dit verhaal, wees geen meeloper, geloof niets wat een ander zegt, doe zelf onderzoek naar wat je geïnteresseerd bent. Neem nooit zomaar iets aan. Lees en bestudeer alles goed voor je ergens op antwoord, durf vragen te stellen, toon dat je geen schaap bent.

Chris de professor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Artificiele intelligentie en voorspellingen

Mijn zelf geprogrammeerde AI wordt steeds beter. Nu heb ik alle gegevens waarover ik beschikte van de verkiezingen 2024 en de gang van zake...