16 januari 2023

Blue Monday

 16 januari 2023 – Blue Monday

Overal op het internet zijn er mensen die last hebben van Blue Monday. Doch ze kunnen beter wat onderzoek doen, zodat ze weten dat hun probleem niet enkel deze dag is en best hulp moeten gaan zoeken.

Wat is Blue Monday?

"Blue Monday" is een term die verwijst naar een dag in januari (meestal de derde maandag van de maand) waarvan wordt gezegd dat het de meest deprimerende dag van het jaar is. Het concept werd populair gemaakt in een persbericht uit 2005 van een vakantiebedrijf, dat een combinatie van factoren zoals het weer, schulden en het einde van de kerstvakantie aanhaalde als oorzaak van gevoelens van depressie en hopeloosheid op deze dag. Het idee van "Blue Monday" is echter op grote schaal bekritiseerd door deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid, die beweren dat het de complexe aard van depressie overdrijft en stigmatiseert.

Het idee van "Blue Monday" werd voor het eerst gepopulariseerd in een persbericht van een Brits vakantiebedrijf, Sky Travel, in 2005. Het bericht beweerde dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar was, gebaseerd op een formule die rekening hield met factoren zoals het weer, schulden en het einde van de kerstvakantie. Het concept won snel terrein in de media en is sindsdien een algemeen erkende term geworden. Veel deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid hebben het idee van "Blue Monday" echter bekritiseerd als onwetenschappelijk en misleidend. Zij stellen dat depressie een complexe psychische aandoening is die niet kan worden teruggebracht tot één enkele dag in het jaar, en dat het concept de ervaring van mensen met een depressie overdrijft en stigmatiseert. Bovendien hebben studies aangetoond dat mensen zich op de derde maandag van januari niet vaker depressief voelen dan op een andere dag van het jaar.

Naast de kritiek van deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid hebben velen ook gewezen op het gebrek aan wetenschappelijk bewijs om het concept "Blue Monday" te ondersteunen. De formule die wordt gebruikt om de dag te berekenen is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of gegevens, en is door deskundigen ontkracht als zijnde willekeurig en niet gebaseerd op de werkelijkheid. De formule houdt rekening met factoren als het weer, schulden en het einde van de kerstvakantie, maar dat zijn niet noodzakelijkerwijs indicatoren van depressie. Bovendien wordt het idee dat één enkele dag de meest depressieve dag van het jaar kan zijn niet ondersteund door onderzoek naar depressie, waaruit blijkt dat de aandoening complex is en van persoon tot persoon kan verschillen.

Het is belangrijk op te merken dat depressie een ernstige psychische aandoening is die professionele behandeling vereist, en het is niet iets dat kan worden teruggebracht tot een enkele dag of een eenvoudige formule. Het is belangrijk om het hele jaar door voor onze geestelijke gezondheid te zorgen, niet alleen op een bepaalde dag. Als iemand zich depressief voelt of andere psychische problemen heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een zorgverlener.


Chris de professor




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Galvo Fiber Laser

Mijn beste investering ooit, een GALVO FIBER LASER. Voor ik enkele van mijn beginnende experimentjes met deze machine zal tonen, eerst een w...