09 juni 2023

Arcade & Retrocomputing

Retrocomputing is iets waar ik enkele jaren opnieuw mee ben begonnen. Er werd me een oude BBC microcomputer gedoneerd en deze heb ik hersteld en volledig in orde gesteld. Dan was ik begonnen met modules te maken om deze machine wat meer kracht te geven. Met een Raspberry Pi kon ik de kloksnelheid opdrijven en ook had ik toegang tot meer geheugen. Ik heb dan een emulatie floppydisk gemaakt met een Gotek en maakte het ook toegankelijk met SD-kaarten. Het was een plezant project.

Maar ik was in feite meer geïnteresseerd in Commodore Amiga en ben aan het model A4000 geraakt. Deze heb ik ook volledig hersteld en in orde gebracht. Dan heb ik hiervoor ook diverse randapparaten voor ontwikkeld, zoals een draadloos keyboard, netwerk aansluiting, midi interface, enz. Hier beleefde ik veel plezier aan en het nostalgisch gevoel was zeer groot. Ik genoot en geniet nog altijd van deze A4000.


Dan heb ik nog een Amiga 500 op de kop getikt die ik ook volledig in orde heb gezet, maar daar heb ik nog geen randapparatuur voor gemaakt.


Dit leidde me tot emulators, eerst de BBC emulator, dan de Amiga emulatoren en ik was vertrokken voor een lange tijd die zal blijven duren.

Ik begon interesse te krijgen in de techniek van andere micro computers en begon alle soorten van emulatoren uit te testen en leren mee werken. Ondanks ik zelden spellen speel, werd ik hevig gefascineerd door het grote aantal spellen die online te vinden waren. Het is een boeiende wereld om te zien vanwaar we gekomen zijn.

Ik heb in mijn leven zowat elke microcomputer die op de markt was ooit in mijn handen gehad. Maar mijn favoriete machine is en blijft de Commodore, Amiga, alsook de C64 kon ik goed smaken. Ik heb fortuinen uitgegeven aan computers, moest ik al dat geld nu hebben wat ik had besteed, kon ik mee een flinke villa van kopen.

Hier ga ik wat meer over Retro Arcade vertellen en enkele emulatoren toelichten die ik het meest gebruik.

Retro arcade spellen zijn de laatste jaren inderdaad weer populair geworden. Deze spellen zijn gebaseerd op de klassieke arcade-spellen die populair waren in de jaren 70 en 80. Ze worden vaak gekenmerkt door eenvoudige gameplay, kleurrijke graphics en nostalgische geluidseffecten.

Retro arcade spellen zijn vaak ontworpen om te worden gespeeld op speciale arcadekasten met joysticks en knoppen, maar je kunt ze ook op moderne platforms vinden, zoals gameconsoles, pc's en zelfs op mobiele apparaten. Veel van deze spellen zijn beschikbaar als digitale downloads of via emulators, waarmee je de originele arcade-ervaring kunt simuleren.

Populaire retro arcade spellen zijn onder andere Pac-Man, Space Invaders, Donkey Kong, Galaga, Street Fighter II, Tetris en vele anderen. Deze spellen staan bekend om hun eenvoudige maar verslavende gameplay, uitdagende levels en competitieve aspecten.

Wat retro arcade spellen tegenwoordig aantrekkelijk maakt, is de combinatie van nostalgie voor oudere spelers en de toegankelijkheid voor nieuwe generaties. Veel mensen genieten van de eenvoudige, ongecompliceerde gameplay en de retrostijl van deze spellen. Bovendien zijn ze vaak snel te leren, wat ze geschikt maakt voor zowel casual als hardcore gamers.

Daarnaast zijn er ook moderne spellen die teruggrijpen naar de retro arcade-esthetiek en gameplay-elementen in hun ontwerp opnemen. Deze spellen combineren de charme van retro arcade spellen met moderne graphics en audio, waardoor ze een breed publiek aanspreken.

Al met al zijn retro arcade spellen een geliefde vorm van entertainment geworden, zowel voor liefhebbers van nostalgie als voor nieuwe spelers die de unieke charme van deze tijdloze spellen willen ervaren.

Een ander kenmerk van retro arcade spellen is dat ze vaak ontworpen zijn voor korte speelsessies. Ze zijn bedoeld om snel te spelen en kunnen in enkele minuten worden voltooid. Dit maakt ze perfect voor een snelle pauze of om even te ontspannen.

Retro arcade spellen staan bekend om hun uitdagende gameplay. Ze worden vaak steeds moeilijker naarmate je verder komt, waardoor spelers gemotiveerd worden om hun vaardigheden te verbeteren en steeds hogere scores te behalen. Dit heeft geleid tot een sterke competitieve cultuur rondom deze spellen, zowel vroeger in de arcades als nu online.

Veel mensen die opgroeiden in de jaren 70 en 80 hebben sterke nostalgische gevoelens voor retro arcade spellen. Ze herinneren zich de opwinding van het spelen in de arcadehallen, het indrukken van de fysieke knoppen en het delen van highscores met vrienden. Het spelen van retro arcade spellen kan een gevoel van nostalgie en warme herinneringen oproepen.

De eenvoudige, pixelachtige graphics en de kenmerkende geluidseffecten van retro arcade spellen hebben een unieke charme. Hoewel de technologie van vandaag veel geavanceerder is, hebben veel spelers nog steeds een voorliefde voor de visuele en auditieve esthetiek van deze oudere spellen.

Veel retro arcade spellen zijn opnieuw uitgebracht op moderne platforms, waardoor spelers de kans krijgen om ze opnieuw te ontdekken. Dit heeft bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van deze spellen. Bovendien zijn er ook nieuwe spellen die de stijl en gameplay van retro arcade spellen nabootsen of erop voortbouwen, waardoor er een hele nieuwe generatie van retro-geïnspireerde spellen is ontstaan.

Retro arcade spellen werden oorspronkelijk gespeeld op speciale arcadekasten die in arcadehallen stonden. Deze kasten hadden een ingebouwd scherm, joysticks en knoppen. Hoewel originele arcadekasten nog steeds beschikbaar zijn, zijn ze meestal te vinden in speciale retro-arcadehallen of bij verzamelaars.

Emulatoren zijn softwareprogramma's die het mogelijk maken om retro arcade spellen op moderne platforms te spelen. Met behulp van emulatoren kun je de originele arcade-ervaring simuleren op je pc, smartphone, gameconsole of zelfs op een Raspberry Pi. Emulatoren booten de originele hardware na en laten je ROM-bestanden (spelbestanden) afspelen.

Veel moderne gameconsoles hebben tegenwoordig retro arcade spellen beschikbaar als digitale downloads. Bijvoorbeeld, de Nintendo Switch heeft de Nintendo eShop waar je klassieke NES- en SNES-spellen kunt vinden. Ook de PlayStation en Xbox hebben verzamelingen van retro spellen beschikbaar gesteld als digitale downloads.

Retro arcade spellen zijn ook populair op pc's. Je kunt emulatoren gebruiken om de originele arcade-ervaring na te bootsen, of je kunt officiële of door fans gemaakte compilaties van retro spellen vinden die speciaal zijn ontworpen om op pc te draaien. Deze spellen zijn vaak beschikbaar op digitale distributieplatforms zoals Steam.

Veel retro arcade spellen zijn ook beschikbaar als mobiele apps voor smartphones en tablets. Deze spellen zijn vaak vereenvoudigde versies van de originele arcadeversies, geoptimaliseerd voor touchscreens. Je kunt ze downloaden via app stores zoals de Apple App Store en Google Play Store.

Er zijn ook speciale consoles op de markt die zijn ontworpen om retro arcade spellen af te spelen. Deze consoles bevatten vaak meerdere ingebouwde spellen en zijn aangesloten op je tv. Voorbeelden hiervan zijn de Atari Flashback- en Sega Genesis Mini-consoles. Je kunt deze goedkoop vinden in Chinese winkels, zoals AliExpress. Maar je moet goed opletten wat je daar koopt, er zit veel rommel tussen.

MAME is een van de bekendste emulatoren voor het spelen van arcadekasten op pc's. Het ondersteunt een breed scala aan arcadehardware en biedt nauwkeurige emulatie van veel klassieke arcade spellen.

RetroArch is een veelzijdige emulator die beschikbaar is op meerdere platforms, waaronder pc, gameconsoles, en mobiele apparaten. Het ondersteunt verschillende emulatorkernen, waaronder die voor arcadekasten, waardoor je retro arcade spellen kunt spelen op verschillende systemen.

FBA is een emulator die zich richt op het emuleren van arcadekasten en consoleplatforms. Het ondersteunt een breed scala aan spellen en is populair onder fans van retro arcade spellen.

MAMEUI is een variant van de MAME-emulator met een gebruiksvriendelijke grafische interface. Het biedt een gemakkelijk te navigeren menu en configuratie-opties, waardoor het een goede keuze is voor beginners.

Dolphin is een emulator die zich richt op het spelen van Nintendo GameCube- en Wii-spellen op pc's. Hoewel het niet specifiek is voor retro arcade spellen, biedt het ondersteuning voor bepaalde arcade spellen die op deze platforms zijn uitgebracht.

Het is belangrijk om te vermelden dat het gebruik van emulatoren om spellen te spelen, kan variëren afhankelijk van de lokale wetten en regelgeving met betrekking tot het bezit en gebruik van ROM-bestanden. Het is altijd raadzaam om alleen ROM's te gebruiken waar je legaal toegang toe hebt, zoals het bezitten van het originele spel of het downloaden van legale ROM's die beschikbaar zijn gesteld door de eigenaar van de auteursrechten.

Hyperspin is een frontend-softwareprogramma dat is ontworpen om een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke interface te bieden voor het navigeren en spelen van retro arcade spellen op een pc. Het is specifiek ontworpen als een frontend voor emulatoren en biedt een georganiseerde en gepolijste presentatie van je spelcollectie. Ik heb deze Hyperspin onlangs leren kennen en het is mijn favoriet geworden om mijn collectie games onder te brengen. Je kan het eindeloos configureren.

Met Hyperspin kun je een aangepast menu maken met grafische afbeeldingen en video's van de spellen, waardoor je een visuele weergave hebt van je spelbibliotheek. Het programma ondersteunt een breed scala aan emulatoren en consoles, waaronder arcadekasten, consoles zoals NES, SNES, Sega Genesis, en meer.

Hyperspin biedt ook de mogelijkheid om artwork en metadata voor je spellen toe te voegen, zoals boxart, beschrijvingen en scorekaarten. Dit helpt bij het creëren van een rijke en informatieve spelervaring. Bovendien kun je aangepaste thema's en lay-outs gebruiken om de look en feel van de interface aan te passen aan je voorkeuren.

Een belangrijk aspect van Hyperspin is dat het vereist dat je ROM-bestanden en emulatoren handmatig configureert en organiseert. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verzamelen van de juiste ROM's en het correct instellen van de emulatoren. Het kan enige tijd en moeite vergen om Hyperspin volledig te configureren en te optimaliseren voor je spelbibliotheek.

Het gebruik van Hyperspin vereist een redelijke technische kennis en bekendheid met emulatoren en ROM's. Het is vooral populair onder fervente retro gamers en arcade-enthousiastelingen die op zoek zijn naar een uitgebreide en gepersonaliseerde interface voor hun spelcollectie.

Zo ziet momenteel mijn Hyperspin configuratie er uit:

 

RetroArch ondersteunt een breed scala aan emulatorkernen voor verschillende consoles en systemen, zoals NES, SNES, Sega Genesis, PlayStation, Game Boy, en nog veel meer. Deze emulatorkernen worden "cores" genoemd en kunnen worden gedownload en geïnstalleerd vanuit de RetroArch-interface.

RetroArch biedt een aanpasbare gebruikersinterface met verschillende thema's en weergaveopties. Hierdoor kun je de look en feel van de emulator aanpassen aan je voorkeuren.

RetroArch ondersteunt shaders, die visuele filters zijn die kunnen worden toegepast op de weergave van spellen om verschillende effecten en stijlen te creëren. Dit omvat onder andere scanlines, CRT-effecten en pixel shaders.

RetroArch biedt netplay-functionaliteit, waarmee je multiplayer-spellen online kunt spelen met andere RetroArch-gebruikers. Dit stelt je in staat om samen te spelen of tegen anderen te spelen, ongeacht hun locatie.

Save states en rewind-functie: RetroArch maakt gebruik van save states, waarmee je op elk gewenst moment in het spel kunt opslaan en later kunt laden. Daarnaast heeft het ook een rewind-functie waarmee je een korte tijd terug kunt spoelen tijdens het spelen, handig voor het corrigeren van fouten of het overwinnen van moeilijke stukken.

Het gebruik van RetroArch vereist enige technische kennis, aangezien je de juiste emulatorkernen moet downloaden, configureren en ROM-bestanden moet toevoegen om spellen te kunnen spelen. Het kan ook enige tijd en aanpassing vergen om RetroArch optimaal te configureren voor je specifieke systeem en voorkeuren.

Dan hebben we nog EmulationStation die je ongeveer kunt configureren zoals Hyperspin. Het is ook een frontend-softwareprogramma dat wordt gebruikt voor het organiseren en afspelen van emulatoren en het beheren van spelcollecties op een computer of een ander apparaat, zoals een Raspberry Pi. Het biedt een grafische gebruikersinterface waarmee gebruikers toegang krijgen tot verschillende emulators en spellen, en het stelt hen in staat om door hun spelbibliotheken te bladeren, spellen te selecteren en te starten.

Met EmulationStation kun je verschillende emulatoren configureren en integreren, zoals die voor retro-gamingconsoles zoals de Super Nintendo, Sega Genesis, PlayStation, enzovoort. Het stelt gebruikers in staat om ROM's (spelbestanden) te importeren, die vervolgens kunnen worden afgespeeld via de gekoppelde emulators.

Het doel van EmulationStation is om een uniforme en gebruiksvriendelijke interface te bieden voor het spelen van spellen van verschillende consoles op één platform. Het is populair geworden bij retro-gamingliefhebbers die graag oude spellen willen spelen zonder de originele consoles te hoeven bezitten.

Je kunt Retrobat gebruiken die een opgesmukte versie is van EmulationStation. Ondertstaand was wat ik met Retrobat had gedaan.

Dit was een overzichtje over wat ik allemaal gebruik voor de beste Retro spelervaring.

Er is nog veel meer te vinden, het is aan jou om te vinden wat je het beste lijkt.

Het is een leuke bezigheid om alles netjes in een jasje te steken. Op het internet bestaat een reuzegrote community waar je alles kunt vinden. Op vele fora kan je vragen stellen en hulp vragen. Het is aangenamer een Retro spel machine in elkaar te steken, dan het kant en klaar te kopen. Zo kan je alles naar je hand zetten en enkel de leukste spellen voor jezelf uit te kiezen. Het is niet altijd eenvoudig, het is vallen en opstaan, maar eenmaal af, dan heb je voor jaren plezier.

Chris de professor




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Galvo Fiber Laser

Mijn beste investering ooit, een GALVO FIBER LASER. Voor ik enkele van mijn beginnende experimentjes met deze machine zal tonen, eerst een w...