21 mei 2024

Hacking en Hackers

Het is een echte plaag, hackers die toegang tot je computer willen om zoveel mogelijk over jou te weten te komen. Ze proberen je bankgegevens te ontfutselen en ook die van je vrienden en kennissen.

Zelf ben ik al dikwijls aangevallen, soms was het een ramp, omdat ze de toegang tot mijn camera’s en Googleaccounts hebben afgesloten en mijn Smart Home toepassingen niet meer werkten. Gelukkig heb ik deze kunnen herstellen, maar mijn sociale media-accounts, die kreeg ik niet meer goed. Daarom zit ik niet meer op Facebook, want zij werken niet mee, ze laten de hackers begaan.

Hierdoor heb ik me toegelegd om te leren hoe hackers te werk gaan en tot mijn verbazing, is het minder moeilijk dan wat ik dacht. Iedereen met een weinig kennis van computers kunnen dit leren. Het zijn net die groep die een echte pest zijn, want deze hacken op los om voor de eer computers en accounts te beschadigen. Een echte hacker zal eerder bedrijven, overheden en andere belangrijke kanalen aanvallen, want hen interesseert het gewone volk niet.

Je hebt verschillende soorten hackers, er zijn de White Hackers, die systemen uittesten op zwakke punten, dan heb je de Red hackers die op uit zijn om informatie te garen en dan heb je de Black hackers die het doen om geldelijk gewin. Onder Black hackers heb je een onderscheid tussen die voor het grote geld gaan en dan de prutsers die gewone mensen van hun zuurverdiende centen willen afhelpen.

Op korte tijd heb ik door gemakkelijk te vinden informatie geleerd hoe je computers kunt hacken. Een beetje Googelen en je vindt er alles over hoe je het moet doen. Minder moeilijk dan je zou denken, een dokwerker, loodgieter of afwasser zou dit ook kunnen.

Vandaag was een oude bevriend IT-specialist op bezoek, en we hadden het daarover. Hij zegt dat het moeilijker is dan wat ik beweer. Hij is specialist in netwerken en beveiligen en zegt dat er meer komt bij kijken om een computer te hacken. Ik geloof dat hij niet bij zijn tijd is en ik deed een voorstel, ik zou op korte tijd zijn PC hacken en enkele documenten downloaden. Hij ging de uitdaging aan en zei me dat hij me 100 euro ging geven als het me lukt, zijn computer zou top beveiligd zijn. Zijn computer staat 24/7 aan.

Hij vroeg me hoe ik dit zou doen, want ik heb zijn ip adres niet. Ik zeg geen probleem, ik opende zijn laatste e-mail en zo had ik zijn ip adres. Hij had daar niet aan gedacht en dit specialist zijnde, ik stel me daar wel wat vragen bij??? Ik zou hem alvast niet inhuren om mijn systeem te komen beveiligen ;-)

Ik had zijn ip adres en dan zei hij, daar ben je niet veel mee, ik heb een zware firewall en al mijn poorten zijn dichtgespijkerd. Ik zei, we shall see :-) Ik deed een portscan en lap sè, tientallen open poorten. Ja, zei hij, maar daarmee kan je niet veel doen, dit zijn poorten van mijn bewakingscamera’s en alarmsystemen. Voor mij is een open poort een open poort en kan daar wel iets mee. Ik heb de mosterd gehaald uit het onderstaand filmpje, en met die technieken ben ik dus zijn computer binnen geraakt en heb als bewijs een bestand, boekhouding.xlsx, binnengehaald. Ik kon aan elke bestand en kon zelfs zijn desktop zien. Ik kon zijn camera’s bedienen en nog veel meer. Hij stond met open mond te kijken, hij stotterde en ik kon hem niet verstaan. Hij opende zijn portefeuille en gaf me 2 briefjes van 50 euro, met de vermelding dat ik een crack ben. Hij was me zeer dankbaar, ondanks dat ik zijn computer heb gehackt. Ik zei tegen hem, ik ben geen crack, heb gewoon naar YouTube filmpjes gekeken en er uit geleerd. Ik denk dat hij nu ook naar die filmpjes zal kijken, want als netwerkbeheerder en specialist, moet je op de hoogte blijven van de laatste technieken, maar soit, hij gaat binnenkort op pensioen en zal dit werk niet meer doen.

Toen begon hij vragen op mij af te vuren, hoe hij zijn computer kon beveiligen. Ik zei, niet, vrijwel onmogelijk, maar je kan de hackers zeer moeilijk maken door een externe hardware firewall te plaatsen tussen de router en de computer en deze zeer gebonden instellen. Ook voorzien van een honeypot, dat is een valstrik voor hackers en gemakkelijk te maken met een Raspberry Pi. Je vindt daar genoeg over op het internet. Bewakingstoestanden op een ander externe hardware firewall plaatsen en enkel de benodigde poorten toestaan. Je kunt het hackers zeer moeilijk maken, maar 100% beveiligen, dat zal nooit gaan. Tegenwoordig gebruiken ze AI tools om te hacken. Ik heb er enkele gevonden en ze zijn zeer schrikverwekkend wat ze kunnen. De toekomst voor de computergebruikers ziet er niet gezond uit, PC, Mac, Linux, Android, enz. blijven een prooi voor de hackers, die steeds een manier zullen vinden om binnen te raken.

Surf nooit zonder een condoom, gebruik goede virusscanners en antispam software, wees voorzichtig bij het klikken op een link, gebruik VPN zoveel je kan, maak dat je firewall sterk ingesteld staan, maak de hackers moeilijk, een gewone burger zullen ze dan snel laten vallen en als bedrijf, aanvaard White hackers, die kunnen meer doen aan je beveiliging, dan netwerkspecialisten.

Hier één van de filmpjes die je kunt vinden over hacken, er zijn daar duizenden van:


 


Chris De Professor



Vorderingen in de AI

Ik ben nu een tijdje bezig met het coden van diverse AI-applicaties. Mijn Nancy, zo noem ik globaal al mijn AI-apps, begint zichzelf te over...